Anasayfa » Makaleler » TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU

TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU

Posttravmatik Stres Bozukluğu (PTSB), travma yaratan önemli bir olay (felaketler, doğal afetler, kazalar, terörist saldırılar vb) sonrası ortaya çıkan ve kişide aşırı uyarılma hali (hipervijilans), travmayı hatırlatan ve ya çağrıştıran uyaranlardan kaçınma ve kişinin travmatik olayı rüyalar ve “flashback” ler yoluyla yeniden deneyimle bulguları ile seyreden psikiyatrik bir durumdur.
Beklenmedik ani kişinin kendisini çaresiz ve dehşet içinde hissettiği can güvenliği ve beden bütünlüğünü tehdit eden ya da bir başkasının yaşadığı bu türden bir olaya şahit olma ruhsal travma yaratabilir. Travmalardan sonra en sık depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu sık görülür.

Depresyonda umutsuzluk, mutsuzluk, isteksizlik hayattan zevk alamama gibi belirtiler olurken

Travma sonrası stres bozukluğunda ise:

Uykusuzluk ve kabuslar
Olayla ilgili anıların rahatsız edici biçimde sık sık hatırlanması,
Sürekli olarak olayın tekrarlanacağı korkusu
Kolay irkilme,
Çabuk sinirlenme,
Gelecekle ilgili plan yapamama,
Yabancılaşma (başkaları beni veya yaşadıklarımı anlamıyor hissi),
Kişi sürekli bir uyarılmışlık durumunda olup, sanki her an travmatik olay tekrarlayacakmış gibi gergindir. Bununla birlikte travmaya eşlik eden uyaran lardan sürekli kaçınılır.

Bazı durumlarda kişi sanki o anı tekrar yaşıyormuş gibi hissedebilir ve travma anında verdiği tepkileri verebilir bu durumda kişi saldırgan, dehşete düşmüş ya da aşırı bir korku hali içinde olabilir.

Travma sonrası yaşanan psikiyatrik durumların tedavisinde ilaç tedavileri ve psikoterapilerin birlikte uygulandığı tedaviler yararlı olmaktadır. Travmadan herkes aynı derecede etkilenmemektedir hafif durumlarda bilgilendirmeler yaşanılan sorunların üstesinden gelmekte yeterli olabilmektedir ancak günlük hayatı etkileyen belirtilerin varlığında düzenli bir tedavi gerekmektedir. Hastalığın belirtilerinden olan kaçınma, çevreye olan güven kaybı, umutsuzluk aynı zamanda tedavi arayışlarını da engellemektedir

Yorumlar kapalı.