Anasayfa » Makaleler » ŞİZOFRENİ NEDİR?

ŞİZOFRENİ NEDİR?

ŞİZOFRENİ NEDİR ?

Şizofreni; kişinin düşüncesini, hareketlerini, duygularını ifade şeklini, gerçeği algılamasını çarpıtan ve kişinin diğerleriyle ilişkilerini bozan bir rahatsızlıktır. Şizofreni kişi neyin gerçek neyin hayali olduğunu anlayamaz ve çoğunlukla günlük hayatta problem yaşarlar. Şizofreni hayat boyu süren bir hastalıktır ve genellikle başlangıç yaşı 15-25 yaş arasıdır ama daha geç başlangıçlarda olabilir. Şizofrenik kişiler için dünya kafa karıştırıcı düşünceler, görüntüler ve sesler karmaşası gibi görünebilir. Şizofrenlerin davranışları çok garip hatta şok edici olabilir. Hastalar gerçekle ilişkilerini kaybettiklerinde oluşan ani kişilik ve davranış değişiklikleri olur.

Şizofrenik bireyler ilgisiz, donuk ve çekingendirler, konuşma (çok konuşma, hiç konuşmama, anlamsız konuşma vb..) ve ilişki kurmada değişkenlikler ve güçlükler olur ses tonu tekdüze olabilir, ilgi ve dikkatte azalma sıklıkla görülür,görsel, işitsel halüsinasyonlar, kendi kendine konuşma- gülme, takip edildiği, uzaylılar tarafından kaçırıldığı seçilmiş kişi olduğu, zehirlenmek istendiği, ruhlar tarafından gebe bırakıldığı gibi birçok örnek sıralayabileceğimiz sanrı adı verilen düşünce içeriğinde bozulmalar şizofreni için temel belirtilerdir. Şizofreni için sıralanabilecek birçok belirti kümesi vardır ama her bireyde her belirti görülmeyebilir.

Şizofreninin şiddeti kişiden kişiye değişir. Bazıları hayatlarında tek hastalık dönemi (epizod) yaşarken, diğerleri birkaç tane epizod yaşar, bu epizodlar arasındaysa nispeten normal bir yaşam sürerler. Şizofreni belirtileri nüksetme (relaps) ve duraksama (remisyon) olarak bilinen döngüler esnasında kötüleşebilir ve azalabilir. Şizofreni hastalarında depresyon, anksiyete, madde bağımlılığı gibi ek psikiyatrik durumlar görülebilir.

Şizofreni tedavisinde temel hedef yalnızca hastalık belirtilerin ortadan kalkması değil, yıkıcı etkilerin önlenmesi ve toplumsal uyumun olabilecek en iyi düzeyde sağlanmasıdır. Tedavide önemli noktalarda birisi aile desteği ve ailenin tedavi sürecine katılımıdır, hekim tarafından aileye yeterli bilgi verilmelidir ancak yeni başlayan bir hastalık sürecinde tanının netleşmesinin de zaman alacağı ve ilk muayene ile hekimin kesin bir tanı söyleyemeyeceği de unutulmamalıdır. İlaç tedavisi olmazsa olmazdır ve takip süreci boyunca hastanın ihtiyaçlarına göre değişiklikler planlanabilir hekim kontrolünün bıraklımaması ve belirlenen aralıklarda görüşmelerin yapılması ve hekim hekim dolaşmamak iyi ilişki kurulan hekimle devam edilmesi önemli noktalardandır. İlaç tedavilerinden yanıt alma hızı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmekle beraber başlanan tedavi ile ilgili karar verilebilmesi için 2 ayı bulan süreler gerekebilir.

Şizofreniye yakalanan birçok ünlü isim vardır:

Ünlü matematikçi John NASH (Hayatını anlatan film “ Akıl Oyunları”)

JN

Andy GORAM İskoçyalı futbolcu
ag

Syd BARRETT ünlü rock grubu PİNK FLOYD’ un eski vokalist gitarist ve bestecisi
sg

Adolf Wöfli şizofreni tanısı konup hastaneye yatırıldıktaan 4 yıl sonra resim yapmaya başlayan ünlü ressam
as

İnternette küçük bir gezinti ile haklarında daha fazla bilgi edinebilirsiniz ve bu hastalığa yakalanmış diğer sanatçı,biliminsanı ve sporcuları tanıyabilirsiniz.

Psikiyatri Uzm. Dr. Neslihan LEVENT

Yorumlar kapalı.